22 Απριλίου 2011

Notre Dame du Haut - Ronchamp 2008-2010

Πάντα υπάρχει κάτι καινούριο να πεις για τη Notre Dame du Haut στο Ronchamp.
Le Corbusier, ο μεγάλος μαγίστρος των αρχιτεκτόνων και το πολυδημοσιευμένο - από το 1955 - μνημείο της μοντέρνας αρχιτεκτονικής Notre Dame du Haut, έπειτα από μισό αιώνα λάμψης, επανέρχεται στο προσκήνιο, με μια νέα αρχιτεκτονική αφορμή: Τη μελέτη του Renzo Piano για την κατασκευή ενός νέου χώρου για τη διέλευση των επισκεπτών, πιο ισορροπημένο και ευρύχωρο, ανοικτό στον πολιτισμό, την αρχιτεκτονική και το ιερό.
Η φύση, η ηρεμία και η γαλήνη αποτελούν τα κύρια θέματα του project 'Το Ronchamp στο αύριο' που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία του Renzo Piano με τον αρχιτέκτονα τοπίου Michel Corajoud.
Ο στόχος των αρχιτεκτόνων είναι να δημιουργήσουν μια νεα πρόσβαση-είσοδο στο χώρο του παρεκκλησιού, που θα επιτρέπει στον επισκέπτη να 'βυθιστεί' στο έργο του Le Corbusier και να μυηθεί στη μαγεία ενός μοναδικού, διαχρονικού αρχιτεκτονικού έργου. Επίσης το κτιριολογικό πρόγραμμα του έργου περιλαμβάνει τη δημιουργία χώρων υποδοχής για τους προσκυνητές με καταλύματα και χώρους εστίασης, δωμάτια, γραφεία και βοηθητικούς χώρους για τις μοναχές που θα εγκατασταθούν στο χώρο, καθώς και χώρο στάθμευσης. Οι εργασίες υπολογίζεται να ολοκληρωθούν το Σεπτέμβρη του 2011.
 
;